بچههای ما نیازمند مشاوران تحقیقاتی و علمی با سواد هستند
گفت وگو با یک مخترع برجسته و نابغه جهانی:
نخبه شدن به معنای پوشیدن لباس خاص یا داشتن خانواده متمول یا سطح فرهنگ در یک خانواده بالا نشین نیست. میتوان از دل همین مردم شهر که مثل خیلی از ما دغدغه اقتصاد دارند نخبه گری را به ورطه عمل رساند. جوانی به نام مرتضی چمن آرا، در یک خانواده متوسط در تهران به دنیا آمد و از دوران کودکی با علاقه به مباحث علمی و تحقیقاتی توانست با آموزش و راه درست دست به اختراعات بزرگ در حوزههای مختلف بزند. او از صدای مورچه و گیاهان و صوت موجودات زنده در انواع فرکانس ها و حتی الودگی صوتی برق تولید میکند اختراعات و تحقیقات بسیاری را به همراه مدال طلای جهانی در کارنامه خود دارد.
در یک مصاحبه ای از شما خوانده ام که از سن شش سالگی هوش اختراع و مباحث علمی داشتید چطور میشود؟
به هر حال بسیاری از ما دهه شصتیها خاطرات خوبی با بازیهای رایج آن زمان داشتیم اما من بر خلاف خیلی از بچهها که بیشتر وقتشان را به بازی میگذراندند من در سن شش سالگی در خانه آزمایشگاه کوچکی طراحی کردم که منشاء آن بازی فکری آسانیک بود که خانواده برایم مهیا کرده بودند و این بازی فکری باعث شد از همان سنین پایین به فکر اختراع و مباحث تحقیقاتی باشم.
باورش کمی عجیب است. یک بچه شش ساله بخواهد آزمایشگاه و اختراعات داشته باشد؟
خب من از بازیهای علمی و آزمایشی بیشتر لذت میبردم و این علاقه و استعداد در من نهفته بود که خداروشکر بعدها شکوفا شد.
اولین دستگاهی که درست کردید؟
من یک فرستنده رادیویی را در خانه ساختم که راحت میشد با اهالی خانه از طریق کانال رادیویی صحبت کرد.
پس باید پسر باهوشی بوده باشید در مدرسه؟
کاملا اشتباه تصور کردید و معدل کلاس اول من 16 بود.
چطور میشود؟
به هر حال قرار نیست آدم مخترع صرفا نمرات کلاسی بالایی هم داشته باشد اما این مطلب را متذکر شوم که از سوم دبستان به بعد درسم خیلی عالی شد.
از دانشگاه بگویید؟
در دانشگاه فناوری اطلاعات خوندم، علاوه بر تحصیلات آکادمیک دورههای فنی و تاسیساتی زیادی دیده ام و بیشتر تمرکز من روی انرژی فناوری صوتی و سوئیچینگ های مخابراتی است. تولید برق از صوت، مباحث صوت و علوم پزشکی، مباحث صوت و صنایع هوایی و هوافضا و سوئیچینگ های مخابراتی و همچنین تولید برق از صدای گیاهان و مورچهها و غیره…
از گیاهان میشود برق گرفت؟
در ابتدا لازم است صدای گیاهان را دریافت نماییم که به کمک دستگاه فیتل ساین می توان صدای گیاهان را دریافت کرد و نه تنها در حوزه تولید برق بلکه در حوزهی ارتباط گیاهان و صدای گیاهان با انواع کامپیوتر و تلفن و خطوط مخابراتی و سوئیچینگ های مخابراتی را هم می توان در نظر گرفت و در صنایع مختلف می توان از این پتانسیل استفاده کرد
چطور میشود از صدای مورچه برق گرفت؟
بالاترین صوت خلقت صوت مورچه ها است. مورچه ها گیرنده های رادیویی مخصوص به خودشان را دارند که به کمک این گیرنده اول صدا دریافت شده و سپس وارد فرآیند تولید برق می شود.
چکار کنیم بچههامون نخبه تربیت بشوند؟
سوال شما را با سوال جواب می دهم به راستی چرا بیشتر والدین ایرانی به فکر کلاسهای ورزشی، هنری و اموزشی مثل یادگیری زبان و غیره هستند که البته بسیار مفید و خوب است اما هیچ وقت بچههای خود را به کلاس نخبه پروری یا آموزش نخبه شدن نمیفرستند یا کمتر اطلاعات دارند. به نظر من نقش رسانهها و بالا بودن سطح آگاهی والدین در این زمینه بسیار مهم است. والدین بچههای خود را به کلاس نخبه پروری سوق بدهند، بگذارند تست هوش از فرزندشان گرفته شود تا بر حسب استعداد و یادگیری به سمت موفقیت سوق پیدا کنند. از طرفی بچههای ما نیازمند مشاوران تحقیقاتی و علمی با سواد هستند. اگر نیاز میبینند که باید فرزندشان به مشاوره روانشناسی باید برود چه خوب است این نیاز هم احساس شود که برای فرزندشان مشاور تحقیقاتی و علمی بگیرند تا علم فرزندشان به مراتب افزایش پیدا کند.
نقش آموزش و پرورش هم مهم است. درسته؟
سیستم آموزش و پرورش باید متحول شود و سیستم فعلی غلط و دور از استاندارد است. بچهها باید بر اساس هوش و استعداد طبقه بندی بشوند و بر حسب علاقه و استعداد طبقه بندی شوند که متاسفانه اینگونه نیست. همانطور که گفتید نقش آموزش و پرورش بسیار مهم و حیاتی است.
رمز موفقیت؟
ابتدا توکل بر خدا و دعای خیر پدر و مادر و تلاش و پشتکار برای پیشرفت بوده است و همچنین اینکه برای موفقیت باید زحمت کشید.
زندگی یک نخبه با دیگران فرق دارد؟
نگاه دیگر نخبگان را نمیدانم اما نگاه خودم به کلی با دیگران شاید متفاوت تر باشد. من متفاوت فکر میکنم، متفاوت غذا میخورم، متفاوت نگاه میکنم و متفاوت زندگی می کنم و غیره. به طور مثال وقتی وارد یک فضا و مکان جدید میشوم همه چیز را هوشمند میبینم.
بیشتر توضیح بدهید؟
مثلا این جایی که الان نشسته ام سقف هوشمند یا متحرک، میز هوشمند، وسایل داخل کامپیوتر هوشمند، و این آغاز تفکرات من می باشد که ابتدا با هوشمند سازی شروع میشود و ادامه پیدا می کند.
در پایان بفرمایید وظیفه پدر و مادر برای نخبه شدن فرزندانشان چیست؟
باید پدر و مادر فضای علمی و تحقیقاتی را در حد امکان و وسع در نظر بگیرند و با رهسپاری فرزندشان به کلاسهای اموزش نخبه پروری و علمی راه را برای فرزندشان هموار سازند و بگذارند بچهها در مسیر علاقه و استعداد کشف شده گام بردارند.
یک تشکر ویژه
همچنین یک تشکر ویژه می نمایم از همکار فرهیخته و گرانقدرم سرکار خانم اشرف سیدی که در پروژه های خاص و متعدد تحقیقاتی با هم همکاری نموده ایم بویژه در حوزه های انواع سوئیچینگ های مخابراتی و انرژی های نو و صنایع مهندسی پزشکی که ایشان ایده پرداز و تحلیل کننده ی بسیار توانمندی هستند و بسیار ایشان بی وقفه زحمت کشیده اند.
کدخبر: 13007