رشد ۱۱۲ درصدی اعتباربخشی در طی دو سال/ فوائد عضویت در اتحادیه بینالمللی تایید صلاحیت آسیا و اقیانوسیه
محمود هاشمی، رئیس مرکز تایید صلاحیت استاندارد، بیست و نهم فروردین ماه در برنامه تهران ۲۰ حضور پیدا کرد تا با مجری برنامه گفت و گو کند. وی در این برنامه از عضویت مرکز ملی تایید صلاحیت در اتحادیه بین المللی تایید صلا حیت آسیا و اقیانوسیه سخن گفت.
هاشمی در مورد وظایف مرکز ملی تایید صلاحیت به خبرنگار آقای خبر گفت: این مرکز یکی از مجموعههای سازمان ملی استاندارد ایران است که از سال ۱۳۷۴ در کشور تاسیس شده است. رسالت این مرکز تایید صلاحیت و اعتباربخشی نهادهای ارزیابی انطباق، نظیر آزمایشگاهها، شرکتهای بازرسی و نهادهای صدور گواهی است.
وی افزود: این مرکز نماینده جمهوری اسلامی در مجامع تخصصی و بینالمللی است. رئیس این مرکز با تایید رئیس جمهور، وزار و معاونین منصوب میشود. احراز شایستگی نهادهای ارزیابی انطباق از حیث کیفیت و عملکرد من جمله وظایف اصلی مرکز ملی تایید صلاحیت است.
هاشمی اظهار داشت: به طور کلی اساس کار نهادهای اعتباربخشی مانند مرکز ملی تایید صلاحیت ایران این است که بر طبق استانداردهای بینالمللی رفتار کنند. زمانی که نهاد ارزیابی اعتبار، اعتبار بینالمللی پیدا میکند نهادهای مربوطه را مورد ارزیابی قرار میدهد.
وی در ادامه گفت: فرایند اعتباربخشی در دنیا فرایندی ۸ تا ۱۲ ماهه است. مرکز ملی تایید صلاحیت ایران در مردادماه ۱۴۰۱ درخواست خود را به اتحادیه بینالمللی تایید صلاحیت آسیا و اقیانوسیه ارسال کرد. بعد از ۱۵ ماه این اتحادیه برای ارزیابی مرکز حضور پیدا کرده و ۱۰ ارزیاب از کشورهایی از جمله آمریکا، عمان، مالزی و پاکستان حاضر شدند. پس از ۳ هفته فشرده با ارزیابیهای بسیار سختگیرانه و دقیق، مرکز ما با افتخار بدون عدم انطباق همه شرایط لازم را دارا بود.
هاشمی اظهار داشت: زمانی که توافق لغو روادید میان کشورها اتفاق میافتد، افراد میتوانند با گذرنامه خود و بدون ویزا تردد کنند. در جهوری اسلامی ایران اکنون این اتفاق در خصوص خدمات و کالاها نیز رخ داده است. به عنوان مثال صادرکننده محصولی مانند سیمان، اکنون محصول خود را با اطمینان خاطر به کشورهای دیگر ارسال میکند. در واقع آثار آزمونهای اعمال شده اعتماد جهانی به اعتبار و کیفیت کالاها و خدمات ایرانی است. یعنی اکنون تاجر و بازرگان ما دغدغه برگشت کالای خود به دلیل متفاوت بودن نوع آزمونهای دیگر ندارد. اگر پذیرش در آزمون کشور خودمان صورت بگیرد، به طبع در همه کشورهای عضو اتحادیه نیز مورد پذیرش خواهد بود.
وی در مورد فوائد عضویت در اتحادیه بینالمللی تایید صلاحیت آسیا و اقیانوسیه گفت: تا قبل از این به دلیل عدم عضویت کشور ما در این اتحادیه، کشورهای دیگر ما را برای صادرات به رسمیت نمیشناختند و به اعتبار و کیفیت کالا و خدمات ما اعتماد نمیکردند. اکنون کشور ما در این زمینه مورد پذیرش است و اعتماد متقابل شکل میگیرد. در واقع این اتفاق در خصوص واردات نیز صورت میگیرد و مزایای متقابل دارد.
هاشمی اظهار کرد: بعد از گذشت دورانی ۳ ماهه و طی کردن مراحل اداری بدون ممیزی استاندارد کشور ما میان ۱۱۰ کشور و ۱۵۶ نهاد اعتباربخشی، اعتبار پیدا میکند. این عضویت به نوعی یک فتح جهانی است که میتوان آن را دستاورد بزرگ فنی، تجاری و اقتصادی نامید. این دستاورد زمینهساز جهش تولید است.
وی افزود: یکی از اقدامات مرکز در دو سال اخیر، حرکت به سمت هوشمندسازی است. تمام فرایندهای اعتباربخشی به سمت هوشمندسازی رفته که در ماه آینده از آن رونمایی خواهد شد. هر شهروند و متقاضی میتواند درخواست خود را در سامانه ثبت کرده و بعد از طی شدن مراحل بررسی نتیجه آن را مشاهده کند. زمان طی شدن این روند تا قبل از استقرار دولت مردمی۲۴ تا ۳۰ ماه بود، اکنون این زمان به ۸ تا ۱۲ ماه کاهش پیدا کرده است. در واقع ما به استاندارد جهانی دست پیدا کردهایم. به طور کلی میتوان گفت که رشد عملکرد مرکز از سال ۱۴۰۰ به ۱۴۰۱، ۲۷ درصد و از سال ۱۴۰۱ به ۱۴۰۲، ۸۵ درصد بوده است. تهران بیست به تهیه کنندگی مجتبی احمدی شنبه تا پنجشنبه ساعت ۲۰:۰۰ از شبکه تهران روی آنتن میرود.
علاقه مندان میتوانند برای دریافت اطلاعات بیشتر، مشاهده ویدیوهای برگزیده برنامه و استفاده از تصاویر استیج و پشت صحنه به شبکههای اجتماعی به آدرس @tehran20_tv5 مراجعه کنند.
.
.
کد خبر: 109
خبرنگار: زهره السادات فرقانی